stakk og liv fra Øst Telemark:     

  Mange bilder av stakker jeg har sydd lenger ned på siden.

På slutten av 1800 tallet endret klesskikken seg i Øst Telemark.Der de først gikk i beltestakk, gikk de nå gradevis over til stakk og liv.Denne draktskikken er enklere og lettere enn beltestakken, og ligger nærmere den nye kjolemoten.Fordi stakk og liv er så enkel, er det flere som har trodd at dette er hverdagsklær, men det er ikke tilfellet. Draktskikken dekker alle anledninger i livet og var vanlig til utpå 1920 tallet. Enda på 1970 tallet fantes det kvinner som ikke hadde hatt andre typer klær enn stakk og liv.

Kilde: Norsk Bunadsleksikon bind 2

Til høytid hadde telemarkingene flotte antrekk, folkedrakter, som vi senere kjenner som populære bunader, for eksempel Øst telemarkbunaden og Beltestakken. Men på slutten av 1800 tallet hadde også kvinner i Øst Telemark behov for en enklere drakt, og stakk og liv ble drakten som overtok. Den ble siste ledd i utviklingen av folkedrakter i Øst Telemark. Stakk og liv har vært brukt i ubrutt tradisjon siden rundt 1900 og fram til kvinnene gikk over til vanlige moteklær. Enkelte eldre damer brukte stakk og liv helt optil 1980 -  og det var på den tiden at drakten ble tatt ibruk igjen som bunad. For på 1970 tallet , da stakk og liv ble gjenoppdaget , var det behov for en lettere bunad enn de tunge og kostbare festbunadene, som ofte virket for pyntet til mange anledninger.

kilde: Norske drakter, stakker og bunader.

 Stakk og Liv,Skjorte, Belte m/ tinnspenne og oppbevaringspose. Liv og kant i ullbrokade, stakk i ulldrape`, skjorte i bomulsbrokade Kr 13500,- Mange farger og bånd. cape Kr 1600,- Bare skjorte fra Kr 1400,- På noen bånd kommer det et tillegg fordi de er så dyre i innkjøp.Eller hvis du velger flere bånd/ agramaner enn det som er vanlig (1 bånd, en bre agraman en smal agraman, en smal agraman på livet). Det blir også et tillegg i prisen hvis du velger silkeskjorte.

  Stakk og liv med blå ullbrokade i liv og kant nede. Sort stakk og hvit

  bomulsbrokade skjorte.

 Her har den lilla stakken fått natur bomulsbrokade      

 skjorte.Lilla silkeskjerf i halsen.Har også laget veske    

 samme ullstoff som stakken.Veskelås,mansjettknapper   

 og sølje kommer fra Sølvsmia på Voss. Kan skaffe      

 bunadsølv til alle landets bunader.